De voorstelling / Het verhaal

Vanaf 23 september trekken zoǯn 1.000 amateurmuzikanten door het Brabantse land met de voorstelling Fanfari Bombari: in Haaren, Sint-Michielsgestel, Heusden en Vught. Samen met Gerard van Maasakkers en vier professionele acteurs brengen zij in een spetterende muziektheatervoorstelling het verhaal van twee rivaliserende fanfares die strijden om de beste Jeroen Bosch-voorstelling. Een verboden liefde maakt de strijd nog spannender. Gerard van Maasakkers lukt het alles in der minne te schikken en de voorstelling eindigt dan ook in een groot muziekfeest voor de hele familie.

Fanfari Bombari vindt plaats op vier prachtige Brabantse buitenlocaties: Landpark Assisië in Biezenmortel – Gemeente Haaren, De Ruwenberg in Sint-Michielsgestel, De Burght in Heusden en Fort Isabella in Vught. Door deze gevarieerde speelplekken met op elke locatie een andere samenstelling van zangers en muzikanten, van sambaband tot harmonieorkest, realiseren we vier verschillende voorstellingen.

Kom kijken hoe jouw buurman, collega of vriendin schittert in deze professionele voorstelling. Een uur lang genieten van Gerard van Maasakkers in een meeslepende muziektheaterproductie. Voor iedereen van 8 tot 88 jaar.

Wiske Sterringa tekent voor het toneelscenario van ‘Fanfari Bombari’. Eerder ontwikkelde zij diverse locatievoorstellingen in de Zaanstreek waarbij ze regelmatig amateur-verenigingen betrok, zoals bv. de Verkadeharmonie in het stuk MariaMaria.
Zij maakte een muziektheaterstuk met de internationaal vermaarde band ‘de Kift’ en schreef verschillende stukken voor Bosprodukties (bv. Zadelpijn), Kikproductions, Tryater en toneelgroep Wederzijds.

Regisseuse Tet van der Donk verdiende haar sporen met name bij festivals en voorstellingen in Den Bosch zoals op De Parade en bij Theater Bis. Ze regisseerde eerder grote groepen amateur koren en muziekverenigingen, bijvoorbeeld  bij de ontvangst op Koninginnedag 2007 en op de Bosch Parade tussen 2011 en 2014.

Compositie


Eerdergenoemd verhaal biedt tal van spannende muzikale mogelijkheden. Bart van Dongen schrijft een nieuwe compositie voor de orkesten en de koren apart, voor de orkesten en de koren door elkaar heen en voor de orkesten en het koor samen. Natuurlijk speelt de muziek van Gerard van Maasakkers een prominente rol in de voorstelling. Bart van Dongen integreert een aantal liedjes van Gerard van Maasakkers in het stuk.
Voor de finale in Den Bosch componeert hij een stuk voor alle deelnemende orkesten en koren uit de regio in combinatie met de Bossche muziekverenigingen.

Bart van Dongen maakt deel uit van de jazzformatie VLEK en schreef al vele locatiecomposities. Een daarvan is ‘Kruipend Geluid’: in een voormalige graansilo zingt het Koor Nieuwste Muziek o.l.v. Fokko Oldenhuis deze nieuwe compositie van Van Dongen’s hand. Een andere grote locatieproductie door Van Dongen was de opening van de A2 in Veghel waar hij met de orkesten uit Eerde en Zijtaart het stuk ‘De Harmonie en het Eendje’ uitvoerde.


Vormgeving

Het belangrijkste element in de vormgeving van Fambari Bombari is licht. Met accenten en patronen van licht brengt de ontwerper een kader aan in het donkere landschap waar gespeeld wordt. Met bewegende lichtjes in de verte tussen de bomen, fonteinen van licht achter de vestingmuren, een uitgelichte torenspits; zo maken we van het Brabantse land een speel-locatie, een vrijplaats waar van alles kan gebeuren….

De totale vormgeving van de voorstelling wordt begeleid en gestroomlijnd door beeldend kunstenaar en decorontwerper Simon Haen. Hij ontwierp en bouwde decors voor onder andere de MusicAll Factory, De Wetten van Kepler en Het paard dat vliegt.

Locaties

Het Brabantse land vormt het decor voor deze daverende muziektheaterproductie.
De locaties zijn: Landpark Assisië in Biezenmortel – Gemeente Haaren, kasteeltuin De Burcht in Heusden, De Ruwenberg in St. Michielgestel  en Fort Isabella in Vught.

Biezenmortel – Gemeente Haaren

Landpark Assisië

Deelnemende muzikanten: Harmonie Kunst Adelt | Muziekvereniging Sint Gregorius | Muziekvereniging Sint Willibrordus | Zang-en gitaarvereniging Da Capo

De locatie van de voorstelling, Landpark Assisië, was het eerste katholieke instituut dat zich richtte op de opvang van verstandelijk gehandicapten. Vandaag de dag wordt het landpark beheerd door Prisma. Al 110 jaar wordt op dit prachtig terrein voor en met mensen met een verstandelijke beperking gezorgd. Dit culturele erfgoed biedt ook volop ruimte om nieuwe, bijzondere en duurzame initiatieven te ontwikkelen. Bijvoorbeeld door de locatie gastvrij open te stellen voor Fanfari Bombari.

Heusden

Kasteeltuin De Burcht

Deelnemende muzikanten: Gemengd koor Albateso | Vriendenkoor Met een Lach en een Traan | Zanggroep Tres Jolie | Harmonie Sint Cecilia | Het Groot Dwergonisch Mannenkoor | Accord | Koor Amazing

De Vestingstad Heusden is ontstaan rondom één van de oudste waterburchten van Noordwest-Europa. Van de eens zo machtige burcht van de Heer van Heusden resteert nu nog het kasteelterrein met de gracht en fundamenten, met daarop een moderne, gedeeltelijke reconstructie. Rond 1200 verplaatste de Heer van Heusden zijn kasteel van het huidige Oudheusden naar deze locatie, vlakbij het jonge stadje Heusden. In de tijd van Jeroen Bosch lag het kasteel buiten de Heusdense stadsmuur. Bovenop de vestingwallen heb je uitzicht over het Brabantse en Gelderse landschap, de Bergsche Maas en het stadje. De Burcht biedt een prachtig decor voor Fanfari Bombari.

Sint-Michielsgestel

De Ruwenberg

Deelnemende muzikanten: Harmonie Sint-Michael | Gestels Gemengd koor | Hoge noot | Brabants Straatorkest De Pannelappen | Basic Light

Ook in Sint-Michielsgestel is Fanfari Bombari te gast op een prachtige locatie. Het kasteel De Ruwenberg, tegenwoordig een conferentieoord, was ooit een adellijke behuizing en daarna een door fraters geleid internaat. De Ruwenberg dateert uit de 14e eeuw en biedt al vele eeuwen een rustgevend onderkomen aan kenniszoekers. De Ruwenberg is omgeven door een parkachtig landschap met uitzicht op de rivier De Dommel. Tot twee maal toe is de Ruwenberg aan een ramp ontkomen. De brand in 1866 op de zolder kon gelukkig op tijd worden geblust. In 1911 bestonden er plannen om het instituut sterk uit te breiden en alle resten van het kasteel te slopen. Na de oorlog bleken die plannen behoorlijk verouderd te zijn. Het nog bestaande deel van het kasteel werd gerestaureerd en behouden als rijksmonument. De Ruwenberg met uitzicht op De Dommel schenkt Fanfari Bombari een spannende mis-en-scene.

Vught

Fort Isabella

Deelnemende muzikanten: Sambaband Batedeira | Cromvoirtse Fanfare | Gemengd koor Vught Vocaal | Smartlappenkoor Onbekrommert | Harmonie Oude Post | Zanggroep Evergreen

De laatste voorstellingen van Fanfari Bombari vinden plaats op het karakteristieke terrein van Fort Isabella. De Isabellakazerne is een voormalige kazerne, gelegen op het terrein waar van oudsher het Fort Isabella gevestigd was. De waterwerken en het wegenpatroon herinneren nog aan het oorspronkelijk stervormige patroon van dit fort. Het fort werd ten tijde van het Twaalfjarig Bestand gebouwd (1617) op de plaats van de vroegere buurtschap De Reut. Doel was de stad ‘s-Hertogenbosch aan de zuidzijde te beschermen. Fort Isabella biedt op dit moment onderdak aan een diversiteit van instellingen en organisaties. De toekomst van Fort Isabella is glorievol, met een innovatief zorgconcept: een plek waar zorg, wonen, werken en recreëren samenkomen.

Agenda

Fanfari Bombari wordt tussen van 23 september tot en met 6 november 2016 gespeeld op een vrijdagavond, zaterdagavond en zondagmiddag, om de week in een ander dorp. De lokale muziekverenigingen spelen de hoofdrol in deze muziektheaterproductie. Gerard van Maasakkers, gitarist Stephan Jankowski en de professionele acteurs Dian Krijnen, Natasja van Tilburg, Mattanja Lennings en Nick van Kuipers zijn de vaste spelers bij Fanfari Bombari. Elke twee weken verplaatsen zij zich naar een ander dorp en voegen zich bij de muziekgezelschappen die zich daar met elkaar meten in de voorstelling.

Het theaterstuk wordt per gemeente driemaal gespeeld voor 500 bezoekers per keer. Voor de bezoekers wordt een overdekte tribune gebouwd.

Najaar 2016: Voorstellingsdata

  • Gemeente Haaren: vrijdag 23, zaterdag 24 en zondag 25 september
  • Gemeente Sint-Michielsgestel: vrijdag 7, zaterdag 8 en zondag 9 oktober
  • Gemeente Heusden: vrijdag 21, zaterdag 22 en zondag 23 oktober
  • Gemeente Vught: vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 november
  • Gemeente ’s-Hertogenbosch: Finale zondag 11 december ’s-middags

De voorstellingen op vrijdag en zaterdag starten om 20.30u. De zondagvoorstelling start om 15.00u.

6 april – 21 juni: iedere muziekvereniging krijgt een bezoek van Bart van Dongen en Wiske Sterringa of Tet van der Donk

1 april 2016: Compositie en script Fanfari Bombari gereed

Het stuk Fanfari Bombari is geschreven en gecomponeerd. Afhankelijk van de uitvoeringsdata zullen de repetities vroeger of wat later in 2016 zijn.

Van de zes tot acht reguliere repetities voorafgaand aan de tutti repetitie vragen we 30 – 45 minuten repetitietijd om het stuk op niveau te beheersen.

Regisseuse Tet van der Donk en componist Bart van Dongen zullen de muziekverenigingen met raad en daad bijstaan.

Vanaf 6 april worden de muziekverenigingen bezocht door componist Bart van Dongen en Wiske Sterringa of Tet van der Donk.

We bezoeken eerst de verenigingen uit Haaren, dan St. Michielsgestel, Heusden en Vught.

Najaar 2015: Aanmelding muziekverenigingen

De muziekverenigingen hebben zich definitief aangemeld. Componist Bart van Dongen weet nu met welke klankkleuren hij kan gaan werken. Zo nodig en indien gewenst zal er overleg zijn met de dirigenten van de deelnemende verenigingen.

We hebben een maximaal aantal deelnemers van ongeveer 250 muzikanten per locatie. We hopen natuurlijk dat we niemand hoeven teleurstellen.
Informatie: info@fanfaribombari.nl of bellen 06 39 66 15 97 voor contact met productieleider Roel Rutten.

Finale

‘s-Hertogenbosch (Wilhelminaplein) – In 2016 wordt het BoschBeest gesmeed; hét kunstwerk dat door de inwoners van ǯs-Hertogenbosch wordt gemaakt. Samen met de Bossche bevolking creëren Stadssmederij Opis en kunstenares Marianne van Heeswijk een indrukwekkend stalen kunstwerk, geïnspireerd op het werk van Jheronimus Bosch. Het BoschBeest wordt op 11 december tijdens de grande finale van het Jheronimus Bosch-jaar op spectaculaire wijze ontstoken.
Dit vreugdevuur wordt live begeleid door een stoet van ruim duizend Fanfari Bombari-muzikanten die vanuit de ommelanden naar het Wilhelminaplein trekken. Exact programma slotmanifestatie: www.bosch500.nl